Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Η πεταλούδα της Ρόδου





Στο νησί μας ζει μια σπάνια και ιδιαίτερη πεταλούδα.
Είναι ένα έντομο που έχει την ονομασία «Όμορφη η Τετραγωνόστικτη» (Πανάξια κουαντριπουνκτάρια) και είναι νυχτοπεταλούδα δηλαδή κοιμάται την ημέρα και ξυπνάει τη νύχτα.
Όταν στέκει ήρεμη έχει σχήμα ισόπλευρου τριγώνου και κάθεται με το κεφάλι προς τα κάτω.


 Το χειμώνα και την άνοιξη οι πεταλούδες είναι σε μορφή κάμπιας και ζουν στα δέντρα, κυρίως τις κουμαριές και τις μυρτιές του δάσους της περιοχής και τρέφονται με τρυφερά φύλλα.  Γύρω στα τέλη του Μαΐου η κάμπια μεταμορφώνεται σε πανέμορφη πεταλούδα. Η πεταλούδα μετακινείται ταξιδεύοντας μόνο την νύχτα για να βρει τη γνωστή μας Κοιλάδα των Πεταλούδων με τα ποταμάκια και τις λιμνούλες και θα παραμείνει εκεί όλο το ζεστό καλοκαίρι.

Προς το τέλος του καλοκαιριού, τον Αύγουστο, ζευγαρώνει και μετά λίγες εβδομάδες, το θηλυκό πετάει μακριά, μέχρι και παραπάνω από 25 χιλιόμετρα και αφήνει ανάμεσα στους θάμνους, κάτω από τα φύλλα μακριά από το φως, μέχρι και 100 ή 150 αυγά και μετά πεθαίνει.
Οι μικρές κάμπιες που βγαίνουν βρίσκουν άφθονη τροφή, μεγαλώνουν γρήγορα και μετασχηματίζονται σε πεταλούδες.
Η πεταλούδα της Ρόδου έγινε ευρύτερα γνωστή μετά το 1957. Από τότε πολλοί τουρίστες επισκέπτονται την Κοιλάδα των Πεταλούδων για να δούνε αυτό το σπάνιο και πανέμορφο έντομο.




Η όμορφη αυτή πεταλούδα είναι τροφή για βατράχους, σαύρες, καβούρια, αρκετά πουλιά, νυχτερίδες. Δυστυχώς όμως απειλείται και από τον άνθρωπο!

Πραγματικά, τα τελευταία χρόνια οι πολλοί τουρίστες, Έλληνες και ξένοι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πεταλούδες. Η φασαρία  που προκαλούν όπως σφύριγμα ή χειροκρότημα, φοβίζει τις πεταλούδες που πετάνε μακριά για να βρουν ησυχία. Για να αποφύγουν τους ανθρώπους, φεύγουν από το περιβάλλον τους για να πάνε σε λιγότερο κατάλληλες περιοχές και αυτό έχει σαν συνέπεια να μειώνονται και να απειλούνται με εξαφάνιση.

Μια άλλη σοβαρή απειλή για την πεταλούδα είναι η ξηρασία ή αλλιώς η έλλειψη νερού. Οι επιστήμονες λένε ότι οι πεταλούδες συγκεντρώνονται στην κοιλάδα γιατί τις ωφελεί το κλίμα της δηλαδή ο συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας.

Αν λοιπόν στερέψει το νερό της περιοχής τότε η πεταλούδα θα φύγει από την κοιλάδα και δε θα ξαναγυρίσει!