Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Τελευταία μέρα στη δευτέρα με βιβλία


Γνωρίζετε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη; Εμείς τον γνωρίσαμε με αφορμή τα  "Χριστουγεννιάτικα διηγήματά του για παιδιά και νέους". Βρήκαμε ακόμα την ευκαιρία να μάθουμε τι είναι η καθαρεύουσα αφού τα διηγήματα είναι γραμμένα και σ' αυτή την παλιά γλώσσα.




Ο Τζερόνιμο Στίλτον σήμερα βρέθηκε όχι στο διάστημα αλλά σε βρομερούς υπονόμους στην ιστορία του με τίτλο "Η περίεργη υπόθεση των βρομερών υπονόμων". 





Πώς η κόρη μιας μεγάλης θεάς βρέθηκε στον κάτω κόσμο; Τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για την εναλλαγή των εποχών; Η απάντηση βρίσκεται στο βιβλίο "Δήμητρα και Περσεφόνη" του Φίλιππου Μανδηλαρά.








Η Ντανιέλα είναι ένα λαγουδάκι που παίζει με τον θείο της τον λαγό. Κάτι όμως συμβαίνει που γίνεται αφορμή να μάθει να λέει "Όχι!" . "Η Ντανιέλα λέει όχι!" της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη.




 Σε μια εποχή χωρίς γρήγορα τρένα και ακόμα πιο γρήγορα αεροπλάνα, ο Φιλέας Φογκ βάζει στοίχημα όλη την περιουσία του ότι θα κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες. Τι λέτε θα το κερδίσει; "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες" του Ιούλιου Βερν.




Ο Κορνήλιος έχει καινούρια παρέα. Δεν είναι όμως και τόσο χαρούμενος. Έτσι αποφασίζει να πει δυο λόγια στον νέο του συγκάτοικο. "Για άκου, πιτσιρίκο!" είναι το βιβλίο της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη που μας μιλάει για τη φιλία δύο σκύλων.






 Ο μεγάλος φόβος των κατοίκων του γαλατικού χωριού γίνεται πραγματικότητα όταν ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι τους! Γιατί και πώς; Άλλη μια ιστορία των R. Goscinny A. Uderzo με τον Αστερίξ, τον Οβελίξ και την παρέα τους στο βιβλίο με τίτλο "Και ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι τους"